Wat zijn de oorzaken van een verstopte afvoer?

03 Jan 2020

Er kunnen diverse oorzaken zijn van een verstopping. Soms staan we niet stil bij wat we gedurende de dag allemaal wegspoelen in de afvoer. In deze blog geven we een lijst van mogelijke oorzaken.

Afvalwater

Een verstopte afvoer wordt meestal veroorzaakt door het hechten van afvalresten (vet, olie, eten) aan de binnenkant van de afvoerleiding. Indien de leiding niet regelmatig wordt gereinigd, zal deze  na verloop van tijd dichtslibben wat ervoor zorgt dat het water niet meer kan wegstromen.

Objecten

Soms kan het voorkomen dat er objecten zoals een haarspeld of scheermes in de afvoer terecht komen. Dit kan zorgen voor een blokkade.

Vochtige toiletdoekjes of keukenpapier

Normale wc-papier is goed weg te spoelen. Vochtige doekjes of keukenpapier daarentegen zijn dit niet. Deze doekjes zijn veel stugger en zijn niet afbreekbaar, waardoor ze problemen kunnen veroorzaken.

Chemische producten

U kunt chemische producten beter niet in de afvoer gooien. Naast het feit dat ze schade aan het milieu kunnen brengen, kunnen zij ook een chemische reactie veroorzaken. Middelen kunnen samenklonteren wat weer tot een verstopping kan leiden.

Bouwafval, cement en zand

Het kan voorkomen dat tijdens een verbouwing afvalresten in de leiding terecht komen en zich ophopen. Een ophoping is vaak niet weg te spoelen met enkel water. Daarnaast kan het wegspoelen van zelfs hele kleine hoeveelheden cement zorgen voor grote problemen. Ook het wegspoelen van zand is geen goed idee. Zand zal zich namelijk aansluiten bij reeds aanwezige vet- en afvalresten en een verstopping altijd erger maken.

Haren

U zult er wellicht niet zo snel bij stilstaan, maar met iedere douchebeurt kunnen er een flink aantal haren weggespoeld worden. Het kan voorkomen dat haren blijven vastzitten. Dit kan weer zorgen voor een verstopping.

Kalk

Ook kalk kan zorgen voor een verstopping. In water zijn kleine hoeveelheden kalk aanwezig die zich met de tijd kunnen samenklompen. Echter is een verstopping door kalk makkelijk op te lossen door een anti-kalkmiddel te gebruiken.

Vaatwastabletten of zeepresten van de wasmachine.

Het zal u verbazen maar ook reinigingsmiddelen zoals vaatwastabletten of zeepresten kunnen zorgen voor een verstopping. Wanneer deze middelen niet goed oplossen door bijvoorbeeld het gebruik van koud water, zullen ze achterblijven in de leiding en ervoor zorgen dat ander vuil zich eraan gaat hechten. Hierdoor zal de doorstroming steeds minder goed worden.

Ayguzer is uw ervaren ontstopper!

Heeft u een dringende ontstopping nodig? Geen nood, wij staan 24/7 tot uw beschikking.

Bel naar 03 304 6048 voor noodgevallen. Wij werken snel en efficiënt en zorgen dat u binnen no-time af bent van vervelende verstoppingen.
 

Deel het als u het interessent vond